Webnavigatie van de toekomst

Het lanceren van een nieuwe website roept tegenwoordig meer vragen op dan het verleden. Met de nieuwe -responsive- website van Square Design zijn verschillende inzichten aan de orde gekomen.

 

Wat de rol van web navigatie in de toekomst kan zijn.

Op het web is de hyperlink het hoofdbestanddeel van een webpagina. Het internet is gebaseerd op het linken van de ene naar de andere pagina. Links zorgen ervoor dat het internet werkt. En hierbij houden we maak al te graag vast aan de vaste ontwerp-sjablonen. Deze zijn bekend; de gebruiker is ‘geprogrammeerd’ om deze te herkennen, terwijl er genoeg creatieve invalshoeken te bedenken zijn. Of er nu een verticale of een drop down navigatie (grote websites) van pas komt; voor kleinere websites wordt een horizontale navigatie ingezet.

 

We zullen de navigatiestructuur moeten heroverwegen. Dit met name door de komst van tablets en smartphones. Uiteraard kunnen websites volledig responsive geïntegreerd worden. Het formaat past zich aan de grootte (breedte) van het scherm. Zo ook deze website. Met betrekking tot de navigatie zijn we deels gebonden aan de bekende -en daarmee de vertrouwde- oplossingen.
En omdat we aan het evolueren zijn zoeken we tegelijkertijd naar de oplossing om deze pagina’s naar links en rechts te kunnen swipen. Vergelijkbaar met de navigatie van een e-reader of tabletpublishing. Deze optie is dan ook –binnen deze site- aangemerkt.

 

Waar flash-sites onbeperkt en vrij konden worden ingedeeld hebben zij een beperking. Namelijk dat zij afhankelijk zijn van de stand der techniek. Heden is html5 en css3 hiervoor in de plaats gekomen en deze technieken verbreden de ontwerpmogelijkheden. Css3 hebben we al in werking gezien op een responsive website als deze. De site wordt on-the-fly aangepast aan de browser en verbetert de gebruikservaring(en). Niet alleen de kolomstructuren worden aangepast; ook de afbeeldingen worden snel vergroot en/of verkleind. En dan laten we de toepassingen als animatie effecten vooralsnog buiten beschouwing.

 

iPod

De navigatiestructuur zal dan ook veranderen. Dat is mijn mening. Doordat de communicatie steeds mobieler wordt zal navigatie wellicht kunnen veranderen naar de eenvoud van een ‘schijfbediening’. Hier haal ik het voorbeeld van de iPod aan. Een ronde schijf die intuïtief te bedienen is en de beleving van een website in een geheel ander daglicht zal brengen. Onze gedachte gaat er naar uit en we houden de ontwikkelingen en opties in deze uiteraard in de gaten.